In het Utrechts archief ligt een charter uit het jaar 1105 (!) waarin voor het eerst in de geschiedenis de naam Papendre[c]ht voor komt. De naam Papendrecht werd toen nog gespeld als "Papendreht".
Pastoor Hugo de Papendre[c]ht wordt hierin genoemd als getuige in een conflict tussen de kerken van Sliedrecht en Houweningen. Beide dorpen lagen toen nog op de andere oever van de rivier de Merwede. Pas na de Sint Elisabethvloeden van 1421-1424, waarbij beide dorpen dusdanige schade opliepen en uiteindelijk werden verlaten, kwam Sliedrecht op de Alblasserwaardse oever te liggen.
Aan het document zijn twee items gehecht; een zegel en een kladpapiertje. Het zegel is van de bisschop Burchard (1099-1114). Het kladpapiertje is waarschijnlijk van de klerk die het stuk in netschrift heeft opgesteld. Mogelijk heeft de klerk zijn ganzenveer geslepen en vervolgens getest op het kladje. De tekst luidt; “Gelukzalig zijt gij maagd Maria, Gij die gebaard heeft Uw Heer de Schepper, die U geschapen heeft en tot in eeuwigheid maagd blijft”.
En zo ‘rolt’ de naam Papendrecht voor het eerst de geschiedenis in. Een echo uit de periode waarin ontginners bezig waren om het gebied geschikt te maken voor landbouw en pastoor Hugo zijn parochie hield in een eenvoudige houten kerk.
Met de nieuwe delicatessenlijn 'Hugo de Papendrecht' wil Wijnhuis de Paap op een prettige en smaakvolle manier de vroege historie van het dorp in herinnering brengen.
De delicatessenlijn Hugo de Papendrecht is een exclusief door Wijnhuis de Paap ontwikkelde productlijn.
Hugo de Papendre(c)ht is een delicatessenlijn van Wijnhuis de Paap en refereert aan een document uit 1105 waarin de pastoor Hugo getuigd in een conflict tussen de kerken van Sliedrecht en Houweningen. Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat er sprake is van Papendre(c)ht. Het dorp werd toen nog geschreven als "Papendreht". |